2009. május 25., hétfő

Nem itt

Igen, lehet jogosan mondani hogy sokat hiányoztam innen.
Máshol voltam, nem itt, de annyira, hogy a napjaim struktúrája is más volt, így az állandó virtuális béklyó sem tudta aktivizálni magát, és én sem magam benne.

Közzé teszem hogy mivel foglalkoztam az elmúlt időszakban, ha van comment, bátran tegyétek meg hogy irtok.

Szóval a projekt:

JÓ REGGEL
T!
(Tűzijáték a munkába igyekvők tiszteletére)


Helyszínek:
VULCAN S.A. Bukarest
UZUC S.A. Ploieşti
MEFIN Sinaia

Az események május 19-21 között zajlottak le, kora reggeli órákban.

Szabó Péter projektje az E-cart.ro szervezésében

Kurátor: Raluca Voinea

Kamera: Kürti István, Oláh-Badi Levente


A tűzijáték eseményét a megszokott időpontjából áthelyeztük a reggeli, hajnali órákra, amikor az emberek munkába mennek, és egy köztes állapotban vannak, még nem dolgoznak, de már nem alszanak, az „önműködő rendszeren” haladnak a munkavégzés helyszínére. Ennek az „útnak” a végén, közvetlenül a gyárbejárat előtt történt a tűzijáték eseménye, mely teljesen spontán módon meglepetés- és ajándékszerű volt, nem előzte meg bejelentés, engedélyezés és egyéb bürokratikus hókuszpók.

A tűzijáték mindennapi funkciója a nagy tömegek ünneplése, illetve valamifajta közös „fogyasztás”, mely ingyenes, bárki számára „ott van”, csak jelen kell lenni. Gigantikus, éppen ezért van benne valami fenségesség, amihez a nagy tömegeknek a tűzijáték idejére hozzáférése van, tehát ellenállhatatlan és fontos. A tűzijáték általában valaki által fel van ajánlva ill. finanszírozva, – központi hatalom, nagy cégek vezetése, intézmények – ajándékként értelmezhető első látásra, másfelől meg egy olyan dologként „ami jár” a munkásoknak vagy mindenkinek. A politikai agytompítás részeként is felfogható, a felejtés eszköze mely ellensúlyozni próbálja az emberek napi életének problémáit és robotját.



A maga az esemény egy egyszerűnek tűnő helyzet: három városban, egymás utáni napokon korareggeli órákban 3-5 perces tűzijáték volt, melyet konfetti és színpadfüst egészített ki két helyszínen. Az esemény végén megafonba elhangzott kétszer egymás után a következő szöveg:

Jó reggelt, és jó munkát mindenkinek!


Az akció a munka és a munkások rövid, jelzésszerű ünneplése volt, amihez semmit nem lehetett kötni (politikai vagy gazdasági hátsó szándék), nem volt ezen kívül plusz üzenete vagy mondanivalója. Ez egy gesztus a társadalmi szolidaritás mezejéről.




1 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök hogy sikerült kivitelezni. Videókat is szívesen néznénk!

    VálaszTörlés